Půjčka na auto nebo splátka co preferovat

Moderní úvěr je vydáván podle určitého schématu, který se skládá z následujících etap:
  1.  Po obdržení autobazaru zálohu (30% z celkové ceny vozu), zákazník dostane zakoupené auto.
  2.  Závazky dlužníka jsou převedeny na banku, která zaplatí náklady na auto prodejce automobilů.
  3.  Dlužník platí měsíční částku dluhu.
Splátka nebo půjčka na auto?

Mnoho motoristů se ptát sami sebe na otázku: co bude výhodnější - nákup auta na splátky, nebo s vydáním auto úvěr? Chcete-li získat odpověď, musíte mít dostatečné informace a provést některé výpočty.

Pokud se rozhodneme koupit auto, doba půjčky bude od jednoho roku do tří let. První splátka-alespoň 30% z celkové ceny vozidla, měsíční splátka-1/12 nebo 1/36 z výše úvěru. Platba povinného pojištění bude také ležet na bedrech dlužníka.

Nyní je možné vypočítat přibližné platby a náklady, které ponese Zákazník tím, že auto na splátky.


Počáteční poplatek při nákupu bude 30% hodnoty. Celková výše úvěru se sníženou splátkou je 70%. Během stanovené doby úvěru za první rok klient zaplatí částku ve výši přibližně 25%. Celkové náklady, které majitel vozu ponese za první rok, budou asi 65%. Pojištění bude stát 5%.

K této částce lze připočíst i náklady spojené s vyřizováním a údržbou úvěrového účtu. V prvním roce tak musí dlužník zaplatit částku, která bude činit více než polovinu hodnoty nakoupeného vozu.Výdaje za druhý rok se budou sčítat z plateb za pojištění a z celkových plateb. Během následujících 12 měsíců dlužník poskytne podobnou částku.

Nyní vypočítáme, jaké náklady ponese majitel auta, pokud si vezme úvěr na auto v bance.

V takovém případě zaplatí menší částku zálohy-asi 15% z celkové ceny zakoupeného vozu. Úroková sazba bude přibližně 15% ročně. Doba, po kterou bude půjčka poskytnuta, bude v průměru také 3 roky.

V prvním roce bude věřitel muset zaplatit zálohu a zbývající částka bude 85%. Náklady, které budou spojeny s pojištěním, budou stát částku ve výši 2%; roční platba-asi 35%. Celkové náklady na auto úvěr za rok, tedy-přibližně 50%. Během druhého roku klient zaplatí zhruba 30% za úvěr a 2% za pojištění. Během následujícího úvěru bude muset zaplatit asi 28% lze si všimnout, že v průběhu času se sníží výše měsíčních plateb za úvěr na auto.

Jakou variantu tedy preferujete?

Pokud analyzujete situaci, je zřejmé, že výhodnější pro dlužníka je splátka. Pro jeho vyřízení je však nutné mít pro zálohu velkou částku. Nákup automobilu bude možný pouze v případě, že dlužník má předem potřebné finanční prostředky. Úvěr na auto s úrokovou sazbou je obvykle výhodnější pro dlužníka, pokud nemá dostatečnou částku k provedení počáteční platby, protože platba za úvěr za první rok bude méně než polovina hodnoty vozidla.

Takže s velkou částkou, která vám umožní provést zálohu a bez problémů zaplatit úvěr každý měsíc, můžete bezpečně vydat bezúročný úvěr. Před přijetím tohoto rozhodnutí však musíte zvážit všechna Pro a proti a přesně vypočítat své finanční možnosti, abyste nezůstali v budoucnu bez živobytí.