Jsou dluhy převedeny na dědictví?

Dědictví zahrnuje nejen majetek, ale i dluhy zemřelého. To znamená, že věřitelé mají právo požadovat od dědiců jejich splacení. Víme, jaké dluhy budeme muset splatit, a od kterých bude možné odmítnout.

Podle zákona jsou dědicové povinni splácet dluhy pouze v rámci hodnoty majetku, který získali. Jednoduše řečeno, pokud jste obdrželi dědictví za určitou částku - To je maximální výše dluhu, který jste povinni zaplatit za zemřelého.

Jaké dluhy se dědí?

Ne všechny dluhy se dědí. Například, alimenty nebo pokuty za zemřelého platit nemusí.

Ale zbytek dluhu bude muset zaplatit, pokud přijmete dědictví. Zejména bude nutné zaplatit:
  •  Bankovní úvěr
  •  Půjčka v mikrofinanční organizaci (MFO) nebo spotřebitelském družstvu (PDA)
  •  Dluhy z veřejných plateb
  •  Dluhy z daní
A bude nutné vrátit nejen jistinu dluhu, ale také úroky, pokuty a penále, které byly připsány v době smrti zůstavitele.

Jak zjistit, komu a kolik lidí dluží?

Zjistit, zda osoba měla dluhy a v jaké výši, vám pomůže notář, který vede dědickou věc.

Na vaši žádost může požádat o tyto informace u úvěrových úřadů a Federální služby soudních exekutorů. Ve federálním daňovém úřadu může objasnit, zda dědic nemá fiskální dluhy.

Pokud víte, v jakých bankách, MFI nebo PDA dědic půjčil peníze, informujte o tom notáře. Bude moci okamžitě požádat o údaje v těchto organizacích a urychlí proces hodnocení velikosti dluhu.

Věřitelé se mohou hlásit i sami. Pokud dlužník náhle přestane platit a finanční instituce ho nemůže najít, ověřuje si informace, zda je dlužník naživu a zda někdo otevřel jeho dědickou věc.

Věřitelé tak mohou své pohledávky uplatnit včas a dědicové se o dluzích zemřelého dozvědí až při vstupu do dědictví.

Co když se dluhy objeví po vstupu do dědictví?

Právníci federální Notářské komory vysvětlují, že v tomto případě má věřitel právo uplatnit své nároky na dědice — všechny najednou nebo některý z nich. Může také rozdělit dluh mezi dědice a požadovat, aby každý z nich zaplatil svůj podíl. A pokud nedostane od někoho peníze, pak má právo převést dluh na druhého.

Je třeba si uvědomit, že každý z dědiců odpovídá za dluhy zemřelého pouze v rámci hodnoty majetku, který obdržel. Banka například vyžaduje, abyste splatili zůstatek dluhu z úvěru svého blízkého který činí určitou částku. A váš podíl na dědictví je mnohem menší. Je lepší okamžitě informovat banku-a předá své požadavky na vrácení zbytku dluhu ostatním dědicům (pokud existují).

Pokud je dluh větší než celková hodnota dědictví, věřitel jednoduše odepisuje zůstatek dluhu.

V případech, kdy se věřiteli nepodaří dohodnout s dědici mírovou cestou, se obvykle obrátí na soud. A podává žalobu na všechny příjemce dědictví, kteří odmítli zaplatit dluh.Může se stát, že jste získali dědictví ve stejném poměru s ostatními dědici a věřitel vystavil své požadavky pouze na vás. Přitom váš podíl na dědictví přesahuje celkovou výši dluhu, ale považujete za nespravedlivé platit sám.

Pokud nechcete žalovat banku, MFI nebo jinou organizaci, můžete zaplatit dluh za ostatní dědice a poté požadovat, aby vám uhradili jejich podíl. To lze také provést prostřednictvím soudu.

Jak posoudit, zda dluhy nepřekrývají hodnotu dědictví?

K tomu budete potřebovat odhad tržní hodnoty nemovitosti zůstavitele. Mohou to udělat specializované hodnotící společnosti. Výběr hodnotitele a komunikaci s ním můžete svěřit notáři.

Také pro výpočet máte právo použít katastrální hodnotu nemovitosti-může být požádán v registru. To však nezohledňuje mnoho faktorů: například stav bytu, kvalita opravy, dostupnost vestavěného nábytku a techniky-a může být nižší i vyšší než tržní.

Je důležité vědět, že hodnocení majetku se provádí před vstupem do dědictví a pak nemůže být revidováno. Například jste dostali byt, který byl v době vstupu do dědictví oceněn určitou částkou. I když pak její tržní cena stoupne na 1,5 násobek, splácíte dluhy jen v rámci hodnoty bytu .

Získané údaje umožní nejen korelovat náklady na dědictví s velikostí dluhů, ale také užitečné pro výpočet státního dluhu, který musí zaplatit dědicové.

Dokument s výsledkem posouzení majetku musí být předán notáři.

Je možné odmítnout převzít cizí dluhy?

Ano. K tomu je třeba odmítnout přijmout dědictví.

Pokud dědická věc nebyla otevřena, můžete jednoduše nechodit k notáři a nepodávat žádné prohlášení. V takovém případě byste ale také neměli užívat dědický majetek. Navíc-nemůžete s ním dělat žádné akce. Například platit dluhy na bydlení pro byt zemřelého příbuzného, dát do opravy nebo pojištění jeho auto. V opačném případě se bude počítat, že jste dali souhlas zdědit majetek a s ním i dluhy, zdůrazňují zástupci Federální Notářské komory.

Pokud jste již podali žádost o dědictví, můžete změnit názor, dokud neobdržíte osvědčení o svých právech na majetek zemřelého. Je třeba se obrátit na notáře, který vede případ, a napsat prohlášení o odmítnutí dědictví. Toto rozhodnutí již nelze přehodnotit.

Vzdát se majetku po vstupu do dědického práva bude možné pouze prostřednictvím soudu.

Za nezletilé dědice se mohou vzdát dědictví jejich opatrovníci - ale pouze se souhlasem opatrovníků.

Jak splácet dluhy z dědictví?

Věřitelé mají právo požadovat od dědiců cokoli pouze tehdy, když obdrží osvědčení o dědictví.

Splácet dluh bude muset podle splátkového kalendáře, který byl původně uveden ve smlouvě s věřitelem. Pokud se vám podařilo vyjednat dočasné" zmrazení " dluhu po dobu, než jste se dostali do dědictví, plán se na toto období jednoduše posune.

Může se ukázat, že výše splátek je pro vás příliš velká, nebo naopak chcete úvěr splácet rychleji. V takovém případě můžete s věřitelem diskutovat o alternativním plánu nebo refinancovat úvěr.

Všechny komplikace, které vznikají při splácení dluhu, je důležité okamžitě diskutovat s věřitelem. To pomůže vyřešit problémy včas a ne uvíznou v dluzích.

Mohou dluhy po smrti dlužníka narůstat?


Finanční instituce mají právo účtovat úroky z úvěrů a půjček i po smrti dlužníka.

Pokuty a pokuty za pozdní platby nemohou růst. Věřitel je povinen stanovit výši pokuty v den úmrtí osoby. A nemůže účtovat nové poplatky, dokud někdo nepřijme dědictví dlužníka spolu s jeho dluhy.

Je lepší okamžitě kontaktovat banku, MFI nebo PDA, jakmile zjistíte, že váš blízký zůstal jejich dlužníkem. Tam budete muset předložit úmrtní list a požadovat, abyste nezapočítávali pokuty až do okamžiku, kdy dědictví a finanční závazky oficiálně přejdou k vám.

Pokud se věřitel dozvěděl o smrti dlužníka pozdě a měl čas počítat další sankční úroky, máte právo požadovat jejich přepočítání po vstupu do dědictví.

Pokud je výše dluhu Velká, v době vašeho dědictví může dojít k velkému zájmu o půjčku nebo půjčku. Diskutujte s věřitelem, zda je možné" zmrazit " dluh, dokud nepřijmete dědictví.

Dohoda je zvláště důležitá, pokud je výše dluhu velká nebo v zástavě věřitel má majetek, který byste měli získat v dědictví. Navíc existují případy, kdy dědiců je několik a vy ještě nevíte, jak se majetek rozdělí mezi vás, a proto, a jakou část dluhu bude muset zaplatit vy, a některé-ostatní nástupci.

Pokud jste jediným dědicem a víte, že budete muset zaplatit dluhy, zjistěte u věřitele, zda můžete okamžitě začít platit za zemřelého. Požádejte o splátkový kalendář. Pokud je částka malá, může být pro vás pohodlnější předčasně splatit půjčku nebo půjčku, abyste ušetřili na zaplacení úroků.

Finanční instituce se nejčastěji setkávají s dědici. Restrukturalizace dluhu-posun platby na pozdější dobu. Nebo souhlasí s přijetím peněz od osoby, která nebyla uvedena ve smlouvě jako spoluvlastník nebo ručitel.

Obvykle je pro banky, MFI a CPC snazší dohodnout se s dlužníky v klidu a získat všechny platby na základě smlouvy, než usilovat o vrácení dluhu prostřednictvím soudu, nebo re-formovat a prodávat kauci.

Můžete požádat věřitele, aby přepočítali výši dluhu a poté, co vstoupíte do dědictví. Ale hrozí, že se to obrátí na další potíže. Možná, že v tomto okamžiku věřitel bude mít čas předat dluh po splatnosti kolektorům-a s nimi není vždy možné vyjednat restrukturalizaci úvěru nebo úvěru.

Jak postupovat, pokud byl úvěr zajištěn nebo zajištěn?

Může se stát, že byt nebo auto, které zdědíte, je v zástavě u banky. Když se přihlásíte k dědictví, získáte vlastnictví a můžete ho užívat. Ale nebudete mít právo ji prodat nebo dát, dokud nezaplatíte úvěr. A pokud nebudete platit včas na hypotéku nebo auto úvěr, banka bude moci prostřednictvím soudu vyzvednout tento byt nebo auto na úkor splácení dluhu.
Pokud si uvědomíte, že nejste schopni splácet úvěr, můžete dobrovolně předat věřiteli zástavní právo a dluh tak splatit.

Možná jste zdědili úvěr, na který je ručitel. Ale podle podmínek úvěrové smlouvy může jeho odpovědnost skončit v případě smrti dlužníka. Pak věřitelé budou požadovat splacení dluhu pouze u vás.

Další možnost je možná. Podle smlouvy může ručitel ručit za úvěr, i když dluh přejde na nového dlužníka (například v případě smrti předchozího). V důsledku toho bude ručitel povinen zaplatit úvěr předtím, než vstoupíte do dědictví, a pak bude s vámi zodpovědný za dluh.

Je však třeba vzít v úvahu, že ručitel má právo požadovat, abyste mu uhradili náklady na zaplacení úvěru. Je pravda, že pouze v rámci hodnoty majetku, který jste získali z dědictví.

Dlužník byl pojištěn. Musím platit z jeho úvěru?


Banky často doporučují dlužníkům, aby pojistili život a zdraví ve prospěch banky, zvláště pokud dávají velký úvěr na dlouhou dobu. Pokud zůstavitel vydal takovou pojistku, pak je pojistitel povinen splatit celý dluh vůči bance. Ale v pojistné smlouvě mohou být předepsány omezení a je důležité je pečlivě prostudovat.

Ne všechny typy úmrtí lze považovat za pojistnou událost. Například, pokud dlužník spáchal sebevraždu nebo trpí smrtelnou nemocí, která je skryta před pojišťovnou, pojistitel nebude uhasit dluhy — budou převedeny na dědice. Tyto nuance je třeba zkontrolovat v podmínkách smlouvy.

Měl by nezletilý dědic platit dluhy?

Za nezletilého dědí jeho zákonní zástupci-rodiče, opatrovníci, pečovatelé. Tedy vlastně i dluhy za nezletilého platí lidé, kteří dědili jeho jménem.

Může se dědic prohlásit konkurzem, pokud není schopen splácet dluhy zemřelého?

Možná, ale je rozumnější vyhlásit bankrot zemřelého. V takovém případě, aby splatil s věřiteli, vyzvednout a prodat pouze jeho majetek, a věci dědiců se nedotkne.

Zákon o úpadku podrobně popisuje podmínky a postup v případě úmrtí dlužníka.

Pokud zdědil byt nebo dům a toto bydlení se stalo jediným dědicem, zůstane. Důležité je, aby tato nemovitost nebyla v zástavě na hypotéku. V opačném případě bude prodána k zaplacení dluhu bance.