Jak mluvit s dětmi o penězích

Proč je důležité mluvit s dětmi o financích?

Čím dříve začnete mluvit o penězích se svým dítětem, tím rychleji získáte rozumný postoj k financím a vašemu rozpočtu.

To mu umožní předtím projít cestou pokusů a omylů a pochopit, jak jednat v budoucnu. Naučí se plánovat výdaje a šetřit, nezávisle rozhodovat o financích, vážit si svého času a zdrojů. Nechte ho prvním finančním cílem bude hračka - ale on si ji koupí sám a pochopí, jak se pohybovat směrem k jeho cíli.

Děti jsou vůči podvodníkům zranitelnější. Bez přípravy dítě nepozná podvod, protože zatím nerozumí rizikům a důvěřuje všem.

Je lepší předem diskutovat s dítětem, s jakými způsoby podvodu se může setkat a jak postupovat v takových situacích. Například hackeři napadli stránku přítele na sociální síti a jeho jménem požádají o převod peněz. Nebo přišla SMS zpráva, že údajně omylem provedli převod na špatné telefonní číslo a požádali o vrácení této částky. Je třeba vysvětlit dítěti, že takové zprávy by měly být ověřeny: objasnit kamarádovi na telefonu nebo na schůzce, zda to opravdu žádá o peníze, zjistit zůstatek telefonu-zda byl ve skutečnosti překlad. Je lepší zavolat na pomoc rodiče.

Pokud se dítě od dětství naučí pečlivě a opatrně jednat ve finančních záležitostech, ušetří mu to v budoucnu velké ztráty.

Pravidlo č. 1. Vysvětlujeme hravou formou

Seznámit děti s penězi je nejlepší prostřednictvím her a experimentů.

S dětmi můžete začít jednoduše:

  1.  Jak vypadají peníze? Nabídněte dítěti hru: představte si, že jste našli poklad. Jak poznám, že to jsou skutečné peníze nebo hračky? Můžete použít skutečné bankovky a "peníze" z "monopolu". Provádějte šetření: jak rozlišit skutečnou bankovku. Řekněte dítěti o známkách pravosti bankovek, ukažte obrázky vodoznaků, jak se písmena a čísla přelévají a kde jsou skryté další ochranné známky. Můžete shromáždit přátele a uspořádat soutěž: kdo najde více zvířat a rostlin na bankovce pomocí lupy.
  2.  Odkud se berou peníze? Vysvětlete dítěti, že peníze nerostou na stromech a nejsou " převzaty z krabice "(bankomat), jak se mnoho dětí domnívá. Řekněte nám, jaké jsou profese a proč jsou placeny různými způsoby. Dítě by mělo pochopit, že peníze se neobjevují samy na první žádost. Hru si můžete zahrát například v profesi. Děti si mohou vybrat roli: kadeřníka, lékaře, pekaře. Dejte každému sadu hraček, aby se mohli navzájem obrátit na služby a zaplatit za ně.
  3.  Co lze koupit za peníze? Začněte elementární: výměnou za peníze získáváme produkty a životně důležité služby. Například, pokud si nekoupíte mléko, ráno není s čím jíst müsli, a pokud nezaplatíte elektřinu, bude v domě tma a zima. Zahrajte si obchod: nastavte cenu na různé zboží. Někdo bude prodejcem, někdo kupujícím. Hlavní věc-sdělit dítěti, že věci se nedostávají jen tak, musíte za ně nejprve zaplatit.

Pro mladší žáky jsou hry jednodušší:

Hra na třídění. Požádejte dítě, aby se shromáždilo "na ples"," na výlet " nebo jen na piknik. Zjistěte, kolik peněz byste byli ochotni vynaložit. Udělejte si seznam věcí, které byste mohli potřebovat, uveďte jejich cenu. Například několik plesových šatů, bot a doplňků různých nákladů. Dítě bude muset shromáždit kompletní sadu potřebného a současně splnit stanovený rozpočet.

Probíráte s dítětem, co si vezme s sebou? Jaké věci potřebuje a jaké druhotné? Zamyslete se s ním, jak rozlišit to, co chcete od toho, co potřebujete, a neztrácejte nadbytek. Stojí za to dostat všechny peníze na šaty a jít na ples naboso? Nebo jít na týden do lesa jen s cukrovinkami a limonádou?

V průběhu hry si můžete vybrat produkty pro skutečný rodinný piknik. Pak dítě bude mít pochopení, že jeho rozhodnutí není hra.

Pátrání v obchodě. Děti milují, když jim něco koupí. Ale musí pochopit, že zdroje jsou omezené. Když jdete s dítětem do obchodu, nabídněte mu, aby se stal vaším "počítadlem"a oznamte, kdy množství vytočených produktů dosáhne toho, co jste řekli. Porovnejte, kolik stojí.

Pravidlo č. 2. Podporujeme hromadění dětí

Přání jsou obvykle víc než peníze. Pomozte dítěti přeměnit své "přání" na konkrétní finanční cíl. Musí se naučit, jak se rozhodnout-vzdát se přebytku ve prospěch něčeho důležitějšího a cennějšího. Například, nemusíte utrácet za čokoládu každý den, ale na konci měsíce koupit novou hračku.

Naučit děti odkládat na sen pomůže prasátko. Může to být obyčejná transparentní banka (je vhodné sledovat, jak roste horská dráha mincí a bankovek), a krásné prasátko s autíčky nebo princeznami, a tradiční prasátko-prasátko. Teenagerům budou vyhovovat speciální mobilní aplikace.

Pravidlo č. 3. Věříme dětem v nákupy

Když dítě nashromáždilo například na hračku, dejte mu možnost si ji zaplatit sám. Bude hrdý na to, že sám dosáhl cíle a bude si pamatovat tento pocit po celý život.
Již od školního věku mohou děti důvěřovat nákupu v obchodě podle seznamu rodičů. Učte je, aby byli rozumní a pozorní, porovnávali ceny a šetřili-ale ne na úkor kvality. Nejprve stojí za to udělat za přítomnosti matky nebo otce a pak sami.

Zahrajte si "vybíravého kupujícího": prozkoumejte s dítětem nabídky různých obchodů, porovnejte zralost ovoce, čerstvost zeleniny, hmotnost jogurtů a složení koláčů. Ukažte, že podobné věci mohou stát jinak a naučte se vybrat dobré zboží za optimální cenu.

Pravidlo č. 4. Učíme se řídit rozpočet v domácnosti

Jak dospělí, tak děti se musí naučit realisticky zhodnotit své zdroje a řídit to, co je. Utratit všechny kapesné najednou, nebo natáhnout na týden? Odložit sen, nebo si dát celou třídu zmrzliny?

Vysvětlete dítěti, že částky, které mu dáte nebo dáte babičce k narozeninám, jsou úplně jeho. To znamená, že je na něm, jak se s nimi vypořádat efektivněji.

Je lepší dát dítěti peníze okamžitě na určité období, například na týden. Každodenní sponzorování způsobí, že výdaje budou spíše okamžité. Některé množství rublů na týden-krok k dlouhodobému plánování. Postupně rozšiřujte oblast odpovědnosti dítěte — od nákupu jídla na seznamu až po vlastní plánování a nákup školních potřeb, od výběru narozeninového daru příteli na požadovanou částku až po správu kapesního rozpočtu po celou dovolenou.

  •  První třídy lze vysvětlit, co je nájem, rodinný rozpočet, slevy, výprodeje, úvěry.
  •  Děti od 10 let mohou působit jako "finanční poradci" své rodiny. Učte je o šetrné spotřebě a požádejte je, aby vypočítali, kolik rodina ztrácí peníze, když nezavírají kohoutek a nevypínají světlo.
  • Rodiče mohou na svém příkladu vyprávět, jak hospodaří s rodinným rozpočtem. Jak rozdělujete plat? Kolik peněz jde na povinné platby? Kolik odkládáte na dovolenou? Kolik utratíte za hračky a zábavu?

Pravidlo č. 5. Připomínáme dítěti dobré skutky

Aby nedošlo k růstu Fešáků, vždy připomínejte dítěti, že peníze samy o sobě nemají cenu. Znamenají přesně to, co se na nich dá koupit. Vysvětlete, že můžete použít Finance nejen pro sebe, ale i pro někoho jiného, kdo potřebuje pomoc.

Například je možné vypsat nějakou částku na charitu. Dítě bude mít radost, když si uvědomí, že někomu pomohl. Rozvíjejte v něm pozitivní postoj k myšlence sdílet s někým. Pamatujte, že dobré skutky je třeba dělat nezištně.

Pravidlo č. 6. Respektujeme právo dítěte na chyby

Vaše dítě je jiná osoba a jeho pohled na věci se může lišit od vašeho. Buďte vždy připraveni na otevřený dialog, zejména ve věcech financí. Nepokoušejte se okamžitě kritizovat jeho činy. Nejprve zjistěte jeho názor a pak sdílejte svůj.

Nechte ho hrát s zbytečnými výdaji v dětství, ale v budoucnu mu to pomůže vyhnout se větším finančním problémům.

Pravidlo č. 7. Vylučujeme negativní nastavení


Nedávejte dětskou hlavu frázemi jako "bohatství je špatné", "z práce spravedlivých nebudete vydělávat na kamenných stanech". Nastavení v dětství může zabránit tomu, aby se dítě stalo v dospělosti bezpečným. Nebo ještě horší: inspirujte děti, že bohatí lidé jsou hapugi a torgashi, můžete způsobit opačný efekt. Například dítě si bude myslet, že podvádění a podvody jsou nejjednodušší a nejrychlejší cestou k finančnímu úspěchu.

Opatrně komentujte úspěchy ostatních lidí. Neodsuzujte je, ale ani příliš nepřehánějte. Dítě by nemělo mít dojem, že pouze lidé s nějakými zvláštními schopnostmi mohou dosáhnout výšky. Zdůrazněte, že váš syn nebo dcera mohou být také úspěšní a bohatí, pokud se dobře učí a najdou oblíbenou záležitost.

A v žádném případě nepřevádějte na děti své dospělé problémy — nestěžujte si na dítě na hypotéku a malý plat. To může v dítěti vyvolat obavy spojené s financemi. A v budoucnu se může například spokojit s neoblíbenou prací jen ze strachu, že zůstane bez peněz. Vytvořte mu pocit bezpečí a důvěry v zítřek.

Pravidlo č. 8. Odpovídáme na nepříjemné otázky

"Tati, kolik vyděláváš?"Vaše příjmy jsou důvěrné informace. A děti jsou docela upovídané. Těžko byste si přáli, aby zítra o vašem platu diskutovala celá škola. Vysvětlete, že výše výdělku se může lišit od měsíce k Měsíci, řekněte nám, z čeho se skládá. Můžete se omezit na frázi: "dost pro naši rodinu." Pokud vaše dítě ještě nedosáhlo společného plánování celkového rodinného rozpočtu, je lepší neposkytovat přesná čísla — bude stále těžké odhadnout, kolik to je nebo není málo.

"Proč má Jason drahý smartphone a já obyčejný tlačítkový?" Nejdůležitější je nezačít kritizovat Jasona a jeho rodiče jen proto, že mu dávají dražší dárky. A ještě k tomu neběhejte dítěti kupovat drahý telefon na dluh, aby se nestydělo před spolužáky. Tím mu ukážete špatný příklad hospodaření s rozpočtem.

Možná je opravdu čas změnit tlačítkový telefon na moderní smartphone. Není ale nutné za to utrácet spoustu peněz. Vysvětlete svému dospívajícímu, že stojí za to věnovat pozornost vlastnostem, které jsou skutečně potřeba, a ne značce. Vyberte si s ním slušný telefon za přijatelnou cenu. Naučí se tedy informovaně vybírat a nenechat se vést reklamními triky. Ano, a nebudete se bát, že ztratí nebo mu bude odcizen smartphone za cenu použité vesmírné lodi.

Pokud vaše dítě začalo srovnávat bohatství vaší rodiny s ostatními, nebuďte defenzivní a nepřecházejte na obviňování druhých. Vysvětlete, že všichni lidé, jejich dovednosti a to, co je aktuálně na trhu práce žádané, se může velmi lišit, různé profese jsou jinak placeny a každá rodina má své vlastní hodnoty. Taková otázka může být výbornou příležitostí probrat s dítětem, kým by se chtělo v budoucnu stát a jak vidí svůj dospělý život.

"Jak se stalo, že teta Mila přišla o všechny své úspory?" Toto je dobrá příležitost promluvit si o finančních podvodnících a vysvětlit základní pravidla finančního zabezpečení:
  •  PIN kód si na kartu nezapisujte a nikomu jej nesdělujte.
  •  Nikdy nespouštějte kartu z dohledu, když ji někde platíte. Takže například v kavárně musí číšník přinést přenosný POS terminál nebo vás vyzvat k zaplacení u pokladny.
  •  Při ztrátě karty okamžitě informujte banku a rodiče. A také pokud jste obdrželi SMS zprávu o nákupu nebo výběru peněz z bankomatu, ale neudělali jste to.
  •  Nepoužívejte otevřené Wi-Fi body (internet na veřejných místech: doprava, kavárny, kina), když jdete do internetové banky nebo mobilní banky.
  •  Nenakupujte na internetu na pochybných stránkách (například by vás měla upozornit nízká cena nejnovějšího modelu tenisek v internetovém obchodě).
  •  Nereagujte na poplašná volání, SMS, dopisy nebo zprávy na sociálních sítích, že váš příbuzný nebo přítel potřebuje peníze. Místo toho byste měli okamžitě zavolat svým rodičům nebo příbuzným a upozornit je, že takové zprávy jsou zasílány jejich jménem - možná byl jejich účet nebo pošta napadena.
  •  Neklikejte na odkazy v e-mailech o výhře telefonu, tabletu, notebooku atd. Sýr zdarma se děje pouze v pasti na myši. S největší pravděpodobností dostanete virus pouze z odkazu.
  •  Nezveřejňujte na sociálních sítích fotografie nových nákupů, situace ve vašem bytě, jízdenky na letadlo nebo vlak s datem odletu a příjezdu. Nepište příspěvky o tom, jak brzy odjedete na prázdniny a nikdo nebude doma. Váš dům tak může být pro zloděje zajímavý, když jste pryč.

Peníze jsou velmi důležitou součástí života a povinností rodičů je připravit děti, aby s nimi správně zacházely. A zároveň stojí za to vysvětlit, že štěstí skutečně není v milionech.