Jak platit daně, pokuty, komunální služby a další služby online

Mnoho pravidelných výdajů nelze odložit nebo zrušit: placení bydlení a internetu, daní a pokut, úvěrů a půjček. Ušetřit peníze na těchto platbách je nepravděpodobné, ale čas-můžete. Celá tato rutina se snadno přenese do online a dokonce i automatizuje. Vysvětlujeme, jak to udělat.

Téměř všechny finanční organizace, poskytovatelé služeb, státní orgány přijímají převody prostřednictvím svých webových stránek nebo mobilních aplikací. Banky také nabízejí vzdálené platby za různé služby prostřednictvím svých aplikací a webových stránek. Věnujte pozornost poplatkům, které mohou účtovat. Někdy se liší i při placení stejných služeb prostřednictvím různých služeb.

Pro doplnění účtu budete muset udělat jen několik kliknutí. Ale je důležité zajistit, aby všechny vaše překlady online byly bezpečné:
  •  Zadejte údaje o vaší kreditní kartě (včetně třímístného kódu na zadní straně) pouze na ověřených stránkách. Dejte si pozor na phishingové stránky, které se maskují jako skutečné.
  •  Nepoužívejte stejná hesla pro soukromé kanceláře na stránkách různých organizací.

Většina služeb může být připojena k automatickému placení — požadovaná částka bude automaticky odečtena z vašeho bankovního účtu ve prospěch dodavatelské společnosti. Telekomunikační operátoři, nástroje, úklidové společnosti a samotné banky nabízejí připojení automatického placení účtů nebo automatické doplňování zůstatku prostřednictvím svých webových stránek a mobilních aplikací.

Můžete nastavit automatické platby na své účty a například účty starších příbuzných.

Podívejme se blíže na to, jaké služby lze platit na dálku a jak je to pohodlnější.

Bytové a komunální služby

Účtenka za byt obsahuje informace o správcovské společnosti nebo poskytovateli služeb, váš osobní kód plátce a podrobný výpočet a celkovou částku k zaplacení.

V mnoha regionech, můžete převést peníze na veřejné služby prostřednictvím soukromých kanceláří na webových stránkách místních poskytovatelů služeb nebo regionální správy.

Ve všech regionech jsou také k dispozici dva univerzální způsoby, jak platit za služby online:

1. Prostřednictvím aplikace nebo osobního účtu na webu vaší banky


Vyberte část platby za služby, vyhledejte v nabídce typ služby a poskytovatele a zadejte kód plátce. Obvykle je možné zaplatit již vystavený účet (informace o výši dluhu jsou automaticky nahrány do elektronického platebního formuláře)nebo uvést libovolnou částku. Musíte zadat účet nebo kartu, ze které musíte odepsat peníze, zkontrolovat údaje, seznámit se s Komisí a pokud s tím souhlasíte, potvrďte platbu.

Pokud jste nenašli svou správcovskou společnost v nabídce banky, budete muset jít delší cestou. Zadejte údaje o poskytovateli, které jsou uvedeny v potvrzení, a poté částku.

Některé banky nabízejí zákazníkům platbu QR kódem. Pokud je na účtence, můžete ji považovat za smartphone prostřednictvím aplikace banky. V takovém případě se všechny informace automaticky stáhnou, stačí zkontrolovat všechna data a určit, z jakého účtu platbu odepsat.

2. Prostřednictvím portálu veřejné služby

Chcete-li platit za služby, stačí vytvořit zjednodušený účet na portálu. Pro registraci budete potřebovat pouze jméno, mobilní telefon a e-mail. Obdržíte SMS s kódem pro potvrzení registrace.

Pak v sekci služeb je třeba najít pododdílu "Platba bydlení", vyberte poskytovatele služeb a zadejte číslo svého osobního účtu. Tato metoda vám výrazně usnadní život. V budoucnu obdržíte elektronické příjmy do osobního účtu na portálu a můžete je okamžitě zaplatit kreditní kartou odkudkoliv.

Některé banky nabízejí nastavení doručování účtenek do vašeho osobního účtu na webu nebo v mobilní aplikaci. Je však nutné objasnit, zda banka za tuto možnost neúčtuje poplatek.

Pokud je to nutné, z osobního kabinetu na internetových stránkách banky nebo na portálu státních služeb si můžete stáhnout Potvrzení o platbě.

Daně

Seznam daní může být na internetových stránkách a v mobilní aplikaci Federální daňové služby (FNS), prostřednictvím mobilní aplikace nebo osobní účet na internetových stránkách své banky, stejně jako portál státních služeb.

Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je prostřednictvím služby FNS "platit daně". K tomu stačí zadat jméno a inn plátce, částku převodu a údaje o bankovní kartě. A platit můžete nejen za sebe, ale i za ostatní. Hlavní věcí je zajistit, aby všechny zadané údaje byly správné.

Chcete-li platit daně prostřednictvím Osobního účtu na internetových stránkách FNS nejprve musíte navštívit jednu z poboček daně s pasem a tam získat údaje o povolení. Můžete se také přihlásit do osobního účtu na internetových stránkách FNS pomocí ověřeného účtu na portálu státních služeb. Budete muset řídit, ale prostřednictvím Osobního účtu budete moci nejen platit příjmy, ale také vždy vidět, co váš majetek podléhá zdanění, zda je nutné podat přiznání, zda máte dluh a zda platba prošla včas.

Pro zaplacení daně prostřednictvím portálu státních služeb bude také nutné nejprve potvrdit svůj účet.

Pokuta

Nejzřetelnější je zaplatit je na webu organizace, která vás pokutovala. Například prostřednictvím webu dopravní policie. Tam se můžete nejprve ujistit, zda je za Vámi pokuta, nebo zda podvodníci hodili do vaší schránky falešný doklad se svými údaji.

Kromě toho můžete splatit dluh v mobilní aplikaci nebo osobní účet na internetových stránkách banky (obvykle tato volba je v části"platby"). Můžete nastavit automatické doručení nových rozhodnutí do bankovní aplikace podle vašeho auta nebo motocyklu.

K dispozici je také platba prostřednictvím portálu veřejné služby. V osobním účtu na portálu je snadné najít svou pokutu na čísle unikátního identifikátoru časového rozlišení (UIN), který je na potvrzení. A pokud přidáte do profilu údaje o řidičském průkazu a pasu vozidla (PTS), oznámení o pokutách automaticky přijde do vašeho osobního účtu.

Mnoho druhů pokut může být zaplaceno se slevou, pokud tak učiníte v prvních 20 dnech od obdržení potvrzení. Ve většině případů sleva dosahuje 50%.

Půjčky a půjčky

Obecně platí, že všechny banky a mikrofinanční organizace, které poskytují on-line půjčky, umožňují platby na dálku.

Některé banky umožňují prostřednictvím svých mobilních aplikací nebo webových stránek uhasit úvěry poskytnuté v jiných bankách, ale obvykle za to účtují provizi asi 1%. Před použitím této služby si pečlivě prostudujte podmínky.

Nezapomeňte, že někdy platba trvá déle, než počítáte. Například, pokud posíláte peníze v den volna, pak mohou jít na účet pouze v první pracovní den. Možné jsou i technické závady v mobilní aplikaci nebo na webu věřitele. Proto je lepší uhasit dluhy s časovou rezervou, takže neexistují žádné penále a sankce za zpoždění.

Buďte opatrní: provádějte platby pouze prostřednictvím oficiálních stránek a aplikací legálních organizací. Můžete zkontrolovat kontakty bank a MFO na internetových stránkách banky.

Pojistné

Smlouvy o investičním nebo akumulačním životním pojištění často stanoví, že musíte pravidelně provádět platby. Není však nutné pokaždé navštívit kancelář pojistitele a provést platbu prostřednictvím pokladny.

Mnoho pojistitelů umožňuje platby prostřednictvím svých aplikací nebo webových stránek. Buď můžete peníze převádět přes mobil nebo online banku na základě údajů pojišťovny. V každém případě nezapomeňte uvést číslo pojistné smlouvy a vaše údaje, aby se platba neztratila.

Před uzavřením smlouvy s pojistitelem, vyhledejte ji v příručce na internetových stránkách banky, ujistěte se, že má licenci na požadovaný typ pojištění a zkontrolujte oficiální adresu svého webu.

Internet, mobilní komunikace a televize

Telekomunikační společnosti nabízejí zákazníkům sledovat svůj zůstatek a provádět platby prostřednictvím mobilních aplikací a osobních skříní na svých webových stránkách.

Mnoho operátorů nyní nabízí dávkové služby, které zahrnují jak připojení, internet, tak televizi, takže je vhodné platit za všechno najednou. Často je možné provést převod nejen z karty, ale také z účtu elektronické peněženky. Mnoho poskytovatelů umožňuje převádět peníze za internet nebo televizi i z zůstatku mobilního telefonu.

Banky často zahrnují komunikační služby do seznamu plateb na svých webových stránkách a v mobilních aplikacích.