Jak vrátit peníze investované do MFO, pokud se rozpadla?

Řekneme vám, co dělat v takové situaci a jak zvýšit šance na vrácení peněz.

V mikrofinančních organizacích si můžete nejen půjčit, ale také dát peníze do nich v procentech. Na rozdíl od vkladů v bankách však investice do IFO nejsou chráněny systémem pojištění vkladů, takže v případě krachu společnosti není nutné počítat se státními kompenzacemi.

Pokud jste svěřili své peníze MFO a neobdrželi platbu ve stanovené lhůtě, musíte okamžitě zjistit, o co jde.

Možná došlo k technické chybě – a překlad byl právě zpožděn. Problémy společnosti jsou však mnohem závažnější. Možná je již v procesu likvidace nebo bankrotu.

Co když MFI nezaplatila peníze včas?

Nejprve se pokuste kontaktovat samotnou společnost a objasnit situaci. Ale i když vám řeknou, že se jedná o náhodnou havárii a brzy obdržíte platbu, podívejte se na MFO v registru mikrofinančních organizací. Může se stát, že ji banka vyřadila z registru-pro MFO to znamená totéž, co stažení licence pro banku.

Obvykle ze státního rejstříku jsou vyloučeny MFO, které pravidelně porušují zákony-například, dát do banky falešné zprávy, podvádět klienty. Nebo vedou příliš riskantní finanční politiku-vydávají peníze nespolehlivým dlužníkům, kteří je nemohou vrátit. Pokud je dluh po splatnosti příliš mnoho, MFO má problémy s platbami investorům-peníze na ně nestačí.

Co když je MFI skutečně vyloučena z registru?

Musíme se pokusit získat zpět své investice.

  1.  Žádost o vrácení peněz okamžitě zašlete na oficiální poštovní nebo e-mailovou adresu organizace.
  2.  Pošlete kopii žádosti do banky. Banka bude analyzovat všechna prohlášení investorů, posoudit finanční situaci společnosti a vybrat nejvhodnější schéma pro další kroky. Pokud finanční situace společnosti vypadá stabilní, banka se obrátí na soud a požádá o zahájení řízení o likvidaci MFO. Soud jmenuje likvidační komisi. Často regulátor okamžitě vidí, že účty MFO nemají dostatek finančních prostředků, aby vrátily peníze všem. Pak začne konkurzní řízení a soud pro ni vybere rozhodčího správce.
  3.  Počkejte na zprávu o likvidaci nebo bankrotu. Likvidační komise nebo správce tvoří seznam věřitelů - tedy lidí a firem, kterým MFO musí peníze vyplatit. Patří mezi ně i investoři, kteří do organizace investovali. Aby se všichni věřitelé dozvěděli o likvidaci nebo úpadku společnosti a mohli podat své požadavky, Komise nebo správce o tom zveřejní zprávy v médiích, na internetových stránkách MFO a zveřejní informace ve svých kancelářích. Kromě toho posílají věřitelům dopisy s podrobnými pokyny: jak a kde požádat o platby, jaké dokumenty je třeba připojit. Seznam adres pro poštovní zásilky se obvykle odebírá ze smluv, které MFO uzavřelo. Ale pokud smlouva s vámi byla ztracena, existuje riziko, že se nedostanete do tohoto newsletteru. Proto je důležité co nejdříve zaslat své požadavky na MFO - pak vás Komise nebo správce kontaktují. Jen v případě, že stojí za to zkontrolovat webové stránky MFO-tam se určitě objeví oznámení o likvidaci a kontakty pro žádosti věřitelů. Tyto informace lze také nalézt v jednotném federálním registru informací o bankrotu.
  4. Požádejte komisi nebo správce o vrácení peněz. Uveďte, kolik vám MFD dluží. Obvykle spolu s prohlášením musíte poslat kopii investiční smlouvy, stejně jako kopie šeků nebo výpis z vaší banky o převodu peněz na MFO. Uveďte také, na jaký účet potřebujete převést peníze. Obecně platí, že na podání pohledávek jsou věřitelům poskytnuty dva měsíce od zveřejnění likvidace nebo úpadku společnosti. Pokud vynecháte tento termín, šance na vrácení investic prudce klesají. Nejprve Komise nebo správce zaplatí těm, kteří stihli podat žádosti včas. A pak peníze od společnosti nemusí zůstat.
  5. Očekávejte platby. Pokud má MFO dostatek peněz na vypořádání se všemi věřiteli, likvidační komise zaplatí dluhy organizace. A pak MFI přestane existovat. Ale často po sestavení seznamu věřitelů Komise zjistí, že finanční prostředky na splátky nestačí. Komise se pak obrátí na soud, aby zahájil úpadek organizace. Případy se přesouvají k rozhodčímu řízení.
V konkurzním řízení prodá veškerý majetek MFO a získané peníze rozdělí mezi věřitele. Tento postup však trvá déle než jeden měsíc. A ne skutečnost, že všechny investované prostředky se podaří získat zpět, a ještě více se ziskem.
Šance na návrat investic závisí také na tom, do kterého MFO jste je investovali.

Z čeho lze MFI peníze vrátit?

Existuje možnost získat alespoň část peněz, pokud jste uzavřeli investiční smlouvu s mikrofinanční společností (IFC). Jedná se o největší MFI s velkým vlastním kapitálem. To může být poslán na platby věřitelům při likvidaci a bankrotu organizace.

Podle zákona pouze IFC mají právo přijímat úspory soukromých osob. předpokládá se, že taková solidní částka způsobí, že lidé budou dobře zhodnotit všechna rizika, než investují peníze.

Ale některé malé MFO-mikroúvěry (ICRC) - se snaží obejít pravidla. Nemohou přilákat peníze jednotlivců. výjimka se provádí pouze pro jejich vlastníky nebo zakladatele. Proto bezohlední ICRC tuto mezeru využívají. Nabízejí všem, kteří chtějí koupit své akcie nebo kapitálové podíly určitou částku - pak se lidé stávají spoluvlastníky společnosti a mají právo investovat do ní jakékoliv částky.

Riziko je, že při likvidaci nebo úpadku organizace mohou spoluvlastníci počítat s výplatou v poslední době. Navíc vlastní kapitál ICRC může být jen pár milionů rublů, a na zaplacení všech věřitelů tyto peníze nestačí. Pokud svěříte peníze takové MFO, není prakticky žádná šance na vrácení investic.

Co se děje v procesu likvidace nebo bankrotu MFI?

MFO může nabídnout investorům různé možnosti vrácení peněz. Například platit jejich investice částkami nebo rozdávat pouze jistinu investice bez naběhlých úroků.

Pokud by taková možnost vyhovovala většině věřitelů, bylo by nutné uzavřít s MFO světovou dohodu. Obsahuje částku, kterou se organizace zavazuje zaplatit, stejně jako časový rámec vrácení peněz. Společnost, která tyto závazky nesplní, bude moci být žalována.

O světové dohodě se rozhodne na schůzi věřitelů. Datum jeho konání určuje likvidační komise nebo správce. Informují o tom všechny věřitele. Rozhodnutí shromáždění musí schválit rozhodčí soud.

Věřitelé nejsou spokojeni s podmínkami světové dohody nebo IFO ji vůbec nenabízí. Co pak?

V tomto případě zbývá jen jedna možnost-prodej nemovitosti. Arbitrážní Správce organizuje obchody a získané peníze pak půjdou na platby investorům.

Dalším zdrojem finančních prostředků pro platby-půjčky, které společnost vydala, zatímco byl v registru. Společnost by je mohla buď prodat jinému věřiteli a získat za to peníze, nebo samostatně vybírat dluhy od svých dlužníků.

Zákon určuje, v jakém pořadí MFI vyplácí své dluhy. Pokud společnost musí někomu uhradit škodu způsobenou životem nebo zdravím, pak se s těmito lidmi nejprve vypořádá.

Poté je povinna vyplatit peníze investorům, kteří nejsou jejími zakladateli nebo vlastníky. Každý z nich může získat nejvýše stanovenou částku – a vrátit pouze částku, kterou investoval, bez úroků.

V případech, kdy byla investice větší, lze zbývající část vyplatit až po vypořádání MFI se svými zaměstnanci.

Pokud po všech těchto výpočtech bude mít společnost stále peníze, budou mezi sebou rozděleni zakladatelé a akcionáři-v poměru k jejich příspěvkům do kapitálu MFO. Ale zpravidla se na majitele fronty nedostává.

Když peníze, aby splnily požadavky věřitelů jedné fronty, nestačí, všechny dostupné prostředky budou rozděleny mezi ně v poměru k částkám, které dluží MFO.

Poté, co všechny zdroje finančních prostředků-vrácení mikroúvěrů, prodej majetku MFO-budou vyčerpány, společnost je likvidována. Poté už není možné z ní získat žádné peníze.

Někdy místo světové dohody MFI navrhují "převést" svůj dluh na jinou právnickou osobu a slibují, že poté vrátí peníze v plné výši. S takovým návrhem by se v žádném případě nemělo souhlasit. To se obvykle provádí s cílem vytáhnout čas a zmást zákazníky. Peníze na zaplacení dluhu tato společnost možná neměla a neměla.

Podle MFD je její odpovědnost pojištěná. Takže se investice vrátí?

Ne vždy. Některé mikrofinanční organizace uvádějí, že peníze v nich jsou pojištěny. Ale často je to jen marketingový trik. MFO může mít pojištění proti úpadku banky, přes kterou procházejí platby, nebo proti zničení kanceláře v případě přírodních katastrof. Ale taková politika nepomůže zákazníkům vrátit své peníze, pokud MFO přestane pracovat.

Když jste uzavřeli smlouvu o investování s MFO, organizace vám měla vydat kopii pojistné smlouvy a pojistných pravidel. Zkontrolujte, co je v nich napsáno, pokud jste to neudělali dříve.

Najděte zde následující informace:

  •  co přesně je pojištěno;
  •  jakou částku;
  •  co je považováno za pojistnou událost a co ne;
  •  termín pojištění.

Tyto informace by měly být také na webu MFI.

Možná, že některé investice pojištění skutečně pokrývá. Pak se obraťte na pojišťovnu, která vydala pojistku, a upřesněte pořadí plateb.